петак, 12. децембар 2014.

СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА „ПРОСВЕТЕ“

                         

               У Народној библиотеци Србије, у четвртак 18. децембра у 13 часова биће одржана свечаност поводом седамдесет година од оснивања Издавачког предузећа „Просвета“. На свечаности ће говорити професор Михајло Пантић, Драган Миленковић и Велимир Старчевић, а уметнички програм ће извести Урош Дојчиновић, класична гитара.
                На свечаности ће бити додељене захвалнице заслужнима за рад и промоцију „Просвете“, међу којима ће бити и новинари српских гласила Драган Богутовић, Зоран Радисављевић, Вера Кондев, Мелиха Правдић, Љиљана Гајовић, Тања Њежић и Никола Мирков.
               Издавачко предузеће „Просвета“ основано је 14. децембра 1944. године, као државно предузеће за издаваштво, и одмах је окупило велики број најзначајнијих личности југословенске и српске књижевности и културе. Једна од првих књига коју је „Просвета“ објавила био је роман Иве Андрића „На Дрини ћуприја“, а за њим су следила многа значајна издања, која су постала основ културе и образовања у Србији. Прва издања, сабрана дела највећих југословенских и српских књижевника објављена су баш у „Просвети“, а најзначајнији писци, песници, књижевни критичари били су запослени у „Просвети“ или су били њени сарадници. Енциклопедијски речници страних језика, „Мала енциклопедија Просвете“, највећи светски романи и поетске књиге, објављени су баш у овој издавачкој кући, која је укупно објавила преко 20 хиљада наслова. Са бројем издатих књига књижара Геце Кона, чију традицију „Просвета“ баштини, тај број достиже и 30 хиљада.

               После неуспеле приватизације ИП“Просвета“ је постала предузеће у реструктурирању, а сада је поново предмет нове приватизације, која би требало да буде окончана 2015. године. Група од 22 запослена и део малих акционара поднели су кандидатуру за учешће у приватизацији, као конзорцијум, са надом да очувају ову кућу, која је неодвојиви део културе Србије.  ИП“Просвета“ је једно од ретких предузећа у реструктурирању које редовно плаћа све дажбине, исплаћује ( минималне ) личне дохотке и од државе не добија никакве дотације, тако да практично сама себе издржава. Последњих година „Просвета“ је обновила издаваштво, а ове године на Сајму књига у Београду појавила се са 40 наслова, чак и неких значајних издања, међу којима се истиче до скоро непозната књига Иве Андрића „О српским писцима“.