Dvadeseti broj DIOGEN pro art magazina

Dvadeseti broj DIOGEN pro art magazina
predstavljamo – Petar Pismestrović, Klagenfurt, Austria
nove Elektronske knjige (E-book), Poetski maraton 2012., redovne kolumnePredstavljamo vam jubilarni, dvadeseti broj DIOGEN pro art magazina, u kojem na 200 stranica možete pogledati najznačajnije karikature jednog od najnagrađivanijih umjetnika sa prostora Jugoistočne Evrope, Petra Pismestrovića (Klagenfurt, Austrija).

Biografija autora - PETAR PISMESTROVIĆ

Petar Pismestrovic je rođen u Sremskoj Mitrovici 3.svibnja 1951. godine. Nakon završetka srednje škole studira na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Prvu karikaturu objavio je 1968.godine, a od 1972.godine radi kao profesionalni karikaturist. Pored saradnje s 40 novina i časopisa, izlagao je svoje radove na 25 izložbi u bivšoj Jugoslaviji. Sudjelovao na brojnim izložbama i festivalima karikatura širom svijeta i dobitnik je pet prvih nagrada, dvaput u Tolentinu (Italija), Deva (Rumunjska), Zagrebu (Hrvatska) i Beogradu (Srbija), kao i drugu nagradu u Seoulu (Koreja), the "Excellence Prize" u Tokiju (Japan), te posebna nagrada u Istanbulu (Turska).  Jedan od osnivača Hrvatskog društva karikaturista (HDK). Pismestrović radi za Kleine Zeitung (Austrija) od 1992. Zamjenik je gl. i odg. urednika MaxMinus magazina (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) od osnivanja magazine, septembra 2010.g. Njegovi radovi su objavljivani u časopisima i novinama, kao što su Nebelspalter (Švicarska), Courrier International (Francuska), New York Times (SAD), International Herald Tribune (Francuska), Cicero (Njemačka)...
 
Redovno izlaže na grupnim izlozbama u Muzeju karikatura u Kremsu Samostalno izlagao desetak puta i to u Klagenfurtu, Grazu, Köflachu, Feldkirchenu,  St.Veit AG. Uz rad na polju karikature pokrenuo i organizirao 7 festivala karikatura. Pored cetiri vlastite knjige karikatura, njegovi radovi su objavljeni u raznim drugim knjigama kao što su: „Eurospott“ ( Njemacka)"
The Finest International Cartoons Of Our Time" (SAD), Marylin u umjetnosti, Madonna u umjetnosti (Velika Britanija), "The Big Book of Bush "(SAD)," Najbolje političke karikature  (SAD) itd. Clan je tri sindikata karikaturista i to Cartonost&Wrighers sindicat- New York Times, Polticalcartoons (USA) i Artizans( Kanada).

Iz uvodne riječi gl. i odg. urednika DIOGEN pro art magazina:

Razigrana surovost iskrenosti
Dok pleše linijama otvorene mudrosti  kojane ostavlja nedoumice da je poruka, poslana sa njegove strane, itekako važna za promišljanje svijeta i života u njemu, Petar Pismestrović se osmjehuje. Ne osmijehom malicioznosti, licemjerstva i/ili one čuvene južnoslovenske patologije zavisti koja se obraća svim drugima i kaže.“ JA SAM...! A VI STE...!“. Ne! Njegov osmijeh je osmijeh čovjeka kojem je kist, olovka, pero produženi organ misli. Ne samo njegove. Već i svih onih koji čine mali korak da ljudima širom ove jadne i napaćene planete bude makar malo bolje. Mnogo bolje neće nikada biti, ali i za to „malo“ se vrijedi boriti. Skromnost Petrova je njegova snaga. Toplina boja njegov otisak. Osmijehom razoružava. Iskrenim. S druge strane ne libi se ukazati na tužnu svakodnevnicu koja nas upozorava kako živimo u svijetu nesvršenih, ali i svršenih glagola: „imati“, „biti“ i/ili „željeti“ . Petar je umjetnik čovječijeg otiska.

Petru, prijatelju, Pismestroviću

Boja
koja traži
oslobođenje
od suludih ideja
manipulacije

Ruka
koja živi
za kreaciju

Um koji teži
razigranoj surovosti iskrenosti.

I uspijeva u tome.
Sabahudin Hadžialić
***
MaxMinus magazin objavljuje, u saradnji sa IK „DHIRA“, Švajcarska, Elektronske knjige na http://maxminus.weebly.com/:
II Satirična pozornica 2011.g. – nagrađeni autori objavljivanjem elektronskih knjiga
1.     Ladislav Babić, Čakovec (Hrvatska) -  knjiga „JA I NJIHOV RAT“ (epistolarna knjiga - ratna i poratna prepiska između autora iz Hrvatske i jednog astronoma iz Srbije)
2.     Abdurahman Halilović Ahil, Rijeka (Hrvatska) – knjiga aforizama „GROZNICA AFORISTIKA“
EKSLUZIVNO – PRVI STRIP u E- book izdanju MaxMinus magazina
PRVA BRAZDA, autor - Šinjel
Burleska u stihu smještena u akademski milje autora pseudonima ŠINJEL  Ovo je prvi put da neko iz Beograda (Srbija) objavljuje pod pseudonimom u Sarajevu (BiH).
 Ime i adresa autora poznati redakciji.
***
Još šest dana do početka, i ove godine, najdužeg Poetskog maratona na svijetu u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Dvadeset i osam pjesnika i pjesnikinja iz 19 država svijeta. Dvadeset i četiri sata poezije. Od 21.3.2012. sa početkom u 11:00 sati do 22.3.2012. u 11:00 sati. Dobro došli. Međunarodni festival Sarajevska zima i DIOGEN pro kultura magazin, Galerija IPC”E”, Baščaršija, Sarajevo, Bosna i Hercegovina. 
                   Info / detealji: http://diogen.weebly.com/2132012---world-poetry-day.html
MI OBJEDINJUJEMO RAZLIČITOSTI
U dodatku naslovnice i plakat