.Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Sarajevo, Bosna i Hercegovina
1.1.2013.g.
Str.: 1+6
ZA: JAVNOST prostora bivše Jugoslavije
Predmet: (Ne)čovječnost (da li samo to?) Radomira Smiljanića
Poštovani/a,
U skladu sa pravilima očitovanja, a na osnovu dopisa (E-maila) koji sam uputio 16.12.2012.g. (u nastavku) predsjedniku Udruženju književnika Srbije, gosp. Radomiru Andriću i dobijenim odgovorom (17.12.2012..g.) od uvaženog kolege Andrića...citat: Poštovani gospodine Hadžialiću, Akademija IVO ANDRIĆ, kojom rukovodi gospodin Radomir Smiljanić, deluje sasvim nezavisno od Udruženja književnika Srbije. Nemamo nikakvog uticaja na njihove stavove, odluke i odnose sa piscima koji su naši članovi.
Žao nam je što je došlo do nesporazuma.

S poštovanjem,

Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije“...kraj citata
Dostavljam i moju reakciju na taj odgovor...citat: Poštovani gospodine Andrić, Hvala na brzom odgovoru iako sam pretpostavljao da će vam trebati više vremena obzirom na broj fusnota i video zapisa koji idu u korist činjenicama. Moje očitovanje će biti, kako sam i najavio, 1.1.2013.g. javnostima Jugoistočne Evrope a odnosi se na više neuvaženog gospodina čije ime sam naveo u dopisu. Između ostalog i zbog ovoga: BH LEKSIKON: http://www.bh-leksikon.ba/index.php?sid=866 , gdje je također navedeno da sam dobitnik nagrade za 2011.g. koja mi nikada nije dodjeljena. No, "lav ne obraća pažnju što mačka radi", kako ja imam običaj kazati kada su pitanju osobnosti likova kao što je navedeni neuvaženi gospodin, tako da ću, obzirom da moje Udruženje književnika Srbije nije dio odbrandigniteta svoga člana, Sabahudina Hadžialića, to morati sam uraditi. Neće mi biti ni prvi, a uvjeren sam, ni posljednji put.

"Nesporazum" to nikada nije ni bio. Bilo je u pitanju sasvim nešto drugo a što mi lijepo vaspitanje ne dozvoljava da kažem u ovakvom obliku komunikacije.

Srdačan pozdrav,

Sabahudin Hadžialić“...kraj citata.

I, naravno, metodološki logično pitanje se postavlja: Zbog čega reakcija Sabahudina Hadžialića na ponašanje i akte usmjerenje prema meni od strane Radomira Smiljanića, sada više i (ne)uvaženog?

Odgovor je veoma jednostavan. Zaista jednostavan:

Možda preko ovoga mogu preći mediokriteti koje svojim načinom rada i angažmana zamajava (ne)uvaženi gospodin Smiljanić, ali književnik koji je jedini (nažalost!) živi pisac sa prostora bivše Jugoslavije koji je član (Radovan III?) četiri Udruženja/Društva pisaca (bosanskog, hrvatskog, srpskog i crnogorskog) to sebi ne može dozvoliti.

Zbog čega ili koga?

Zbog svoje djece.

U nastavku vam dostavljam vam kompletan dopis upućen Udruženju književnika Srbije 16.12.2012.g. a sa željom konačnog raskrinkavanja ponašanja i djelovanja R.S.

p.s. Ako su činjenice u pravu, tim gore po njih (Hegel li je?): Izjava Akademika, profesora emeritusa, prof.dr. Vladimira Premeca 15.11.2012. g. prilikom gostovanja na FACE TV, Sarajevo, BiH: http://www.youtube.com/watch?v=-KF1ZdM2L4o

Srdačan pozdrav,

Sabahudin Hadžialić

Sarajevo, Bosna i Hercegovina
16.12.2012.g.
Str.: 1 + 4
ZA: predsjednika Udruženja književnika Srbije. Gosp. Radomira Andrića & Upravni odbor
Predmet: Pismo Udruženju književnika Srbije  -  Zahtjev za očitovanjem

Sabi ante portas[1]
Poštovani kolega Radomire Andriću, uvaženi predsjedniče Udruženja književnika Srbije,
Obraćam vam se kao književnik čija djela se nalaze u bibliotekama širom svijeta (medju ostalim i New York Public Library[2]), kao pisac (sa 13 objavljenih knjiga u Bosni i Hercegovini, Italiji, Švajcarskoj i Francuskoj) o kojem pišu eminentna akademska imena iz svijeta[3] i univerzitetski profesori[4], upoređujući ga sa neprikosnovenim autoritetima književnog poslanja ovih prostora – Danilom Kišem, Mešom Selimovićem i Ivom Andrićem. Kao osobnost koja se nalazi uklještena unutar Svjetske antologije pjesama o miru u Francuskoj 1999.g. između Bertolda Brehta i Federica Garsie Lorce, ali i kao gl. i odg. urednik dva ugledna časopisa: DIOGEN pro kultura i MaxMinus magazina i jedan od dobitnika i nagrade Majsko pero 1987.g.[5]. Također i kao jedan od world recognized  recenzenata koji je među malim društvom odabranih da recenzira strana izdanja (Antologije) za strane izdavače (USA, Švajcarska).
Ali, obraćam vam se, prije svega, kao član Udruženja književnika Srbije sa željom da zaštitite dignitet moje malenkosti.
Sve vam predstavljam unutar metodološki jasnog, konkretnog i odgovoru stremećeg usmjerenja....
Rad(o)mirske priče
Uz posredovanje Smilje Pavićević, supruge pokojnog Svetislava A. Pavićevića, sociologa i estetičara kulture, sam početkom 2010.g. upoznao i uvaženog gosp. Radomira Smiljanića. Ona mi je predložila da ne bi bilo loše da, po dolasku u Beograd i prilikom već ranije ugovorenog predstavljanja, gdje sam planiran  kao promotor i recenzent, romana „Vilinje priče“ pokojnog Svetislava A. Pavićevića[6] 27.4.2010.g. u UKS-u u Beogradu, dogovorimo da uvaženi gosp. Smiljanić bude još jedan, pored već ranije najavljenih promotora (kolege Vitomir Teofilović[7] i Andrej Glišić[8]) moje upravo tada objavljene KNJIŽEVNE TRILOGIJE (mart 2010.g.)[9].   Trilogija je recenzirana od strane eminentnih književnih pera iz reda bosanskog, hrvatskog i srpskog naroda ovih prostora i čiji su sastavni dio: knjiga pjesama, knjige aforizama i knjiga priča. Prijedlog sam prihvatio i uvaženi gosp. Smiljanić je veoma nadahnuto govorio o mojim knjigama što se može i poslušati na video zapisu od 26.4.2010.g. u Kući Đure Jakšića(Skadarlija, Beograd), rekavši, između ostalog, da je pred nama novi, savremeni Radoje Domanović, govoreći o opusu mojih kratkih priča, što se može i direktno vidjeti i čuti iz kompletnog video zapisa od 26.4.2010.g.: http://vimeo.com/12128869 .
Tada sam izrazio zahvalnost i uvaženom gosp. Smiljaniću, uz prisustvo više od 100 poštovalaca mog književnog djela u Kući Đure Jakšića na Skadarliji toga dana - 26.4.2010.g. Književna trilogija je ponovno predstavljena u Srbiji i 2011.g.[10]
Scile i Har(adomir)ibde
Skoro godinu dana kasnije, uvaženi gosp. Smiljanić me je pozvao u vlastiti dom i, uz prisustvo kolege Andreja Glišića (koga je kasnije i časopis POETA iz Beograda citirao[11])  obavjestio da sam Laureat nagrade „Ivo Andrić“ za 2011.g. rekavši mi to kao predsjednik žirija za odabir Laureata za navedenu godinu.
No, poslije nekoliko mjeseci sam uvidio da će možda dodjela biti i odgođena[12] jer nema dovoljno sredstava za nagrade.
U potpunosti razumijevajući navedenu situaciju zbog opšte recesije u društvu, uputio sam E- mail[13] dopis uvaženom kolegi Smiljaniću gdje sam CC u dopisu stavio i Udruženje književnika Srbije. Od gosp. Smiljanića nisam dobio odgovor, ali iz Udruženja književnika je stigla iskrena i otvorena reakcija (čime je podržan moj dopis) u jednoj jedinoj riječi:“Pošteno.“  Ne mogu nagađati ko bi mogao biti autor te riječi jer nije potpisano, ali pretpostavljam da je to bio neko iz Upravnog odbora ili sekretar Udruženja[14] književnika Srbije.
Esencia
Protekla je godina, ali nagrada nije dodijeljena. I ove, 2012.g., početkom decembra je održano druženje i dodjela o navedenom, ali poziv nije stigao.
Radi zaštite mog književnog digniteta, molim vas da kao Udruženje književnika reagirate[15] i da obavjestite javnost o brutalnoj manipulaciji ne više uvaženog gosp. Smiljanića sa duhovnim mirom jednog čovjeka, mene, koji je cijeli svoj život usmjerio objedinjavanju različitosti[16] na prostorima Južne Evrope, ali i šire, daleko šire[17] unutar vlastitog književnog poslanja[18] tokom, evo sada već 33 pune godine od prve napisane pisane, književne riječi.
p.s. Ah, da, želim citirati i uvažene članove akademske zajednice Srbije[19] koji su me svrstali među dvojicu živih pisaca iz BiH...citat:
Bosna i Hercegovina je veliki rasadnik najboljeg srpskog jezika, iz kojeg su iznikli veliki pisci i pesnici svih naroda i vera. Iz te cvetne bašte srpskog jezika potiču:
Petar Kočić i Branko Ćopić.
Ivo Andrić, Meša Selimović i Skender Kulenović.
Rajko Nogo i Mak Dizdar.
Silvije Strahimir Kranjčević.
Jovan Dučić i Aleksa Šantić.
Antun Branko Šimić .
Husein Tahmidžić i Izet Sarajlić
Momo Kapor i Zuko Džumhur.
Radoslav Bratić i Miroslav Toholj.
Sabahudin Hadžialić i Mile Stojić.
Oni su ljudi iz raznih vera, nacija i država, ali su svi pisci i veliki majstori srpskog jezika.
Koliko god nas dele vere, nacije i države, jedan jezik nas spaja u veliku književnost srpskog jezika.“ [20] ...kraj citata.

Ja sam na navedeno reagirao iste godine na Inauguraciji prijema u Udruženje književnika Srbije (14.10.2011.g.[21]) riječima da mi je data velika čast navedenim, ali da ja pišem i govorim južnoslavenskim jezikom: bosanska, srpska i hrvatska varijanta što se može vidjeti i čuti na filmskom zapisu: http://vimeo.com/30657374 .

Ponavljam da očekujem očitovanje Udruženja književnika Srbije povodom nedodjeljivanja nagrade „Ivo Andrić“ za 2011.g.  Na dan 1.1.2013.g. će književna javnost zemalja Jugoistočne Evrope (ali i šire, uz prevod na engleski jezik) biti obavještena o svemu navedenom, ali ne želim to uraditi dok ne dam priliku Udruženju književnika Srbije da zaštiti punopravnog člana, Sabahudina Hadžialića.
Ono što naglašavam da nagrada više nije uopšte važna za mene i ne tražim je, kao što je ni tada nisam tražio već „dobio“ odlukom ne više uvaženog gosp. Smiljanića, već samo želim da raskrinkate ovo (ne)djelo (ne)čovjeka.
Naravno, ne bih želio da se vama ukaže Hegel[22] i ono čuveno „Tim gore po činjenice!“ već da zajedno zaštititimo dignitet književnika ovih prostora.

Srdačan pozdrav uz očekivanje vašeg očitovanja

Sabahudin Hadžialić[23]

Grbavička 32
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

(Radovan III...za sada jedini, nažalost)
Član
Društva pisaca BiH
Udruženja književnika Srbije
Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne
Udruženja književnika Crne Gore


[1] Onaj ko želi biti pticom, mora izgraditi gnijezdo visoko na grebenu! (S.H.)
Info i video:
[2] http://catalog.nypl.org/search/a?hadzialic+sabahudin
[3] http://sabihadzi.weebly.com/knjizevnost_literature.html
[4] http://sabihadzi.weebly.com/akadeemia-magazine-estonia.html
[5] http://sabihadzi.weebly.com/poetry-awards-anthologies-hadzialic.html
Info i video:
[6] http://vilinjeprice.blogspot.com/  i http://www.zikisonweekly.comoj.com/No.97.Home.Naslovna/index.No.97.Page5.htm )
[7] http://teofilovicsabi.blogspot.com/
[8] http://www.zikison-weekly.comoj.com/No.97.Home.Naslovna/index.No.97.Page5.htm
[9] http://knjizevnatrilogija.blogspot.com/
[10] http://sabihadzi.weebly.com/srbija-prolje263e-2011.html
[11] http://sabihadzi.weebly.com/priznanje-akademije-ivo-andri263-beograd-srbija.html
[12] http://sabihadzi.weebly.com/priznanje-akademije-ivo-andri263-beograd-srbija.html
[13] http://sabihadzi.weebly.com/priznanje-akademije-ivo-andri263-beograd-srbija.html
Info i video:
[14] http://sabihadzi.weebly.com/priznanje-akademije-ivo-andri263-beograd-srbija.html
[15] U SMS poruci koja mi je stigla od uvaženog gosp. Smiljanića 18 mjeseci (dana 14.12.2012.g.) od informacije o dodjeli nagrade i jednoglasnoj odluci žirija se navodi (a vidjele su je jos najmanje dvije osobe u Beogradu) da nisu svi članovi žirija bili za: O tempora, o mores! Da li je moguće da osnivač Akademije LAŽE? Ili ja trebam vjerovati njemu danas a ne NJEMU prije 18 mjeseci face to face u njegovom domu.
[16] Profesor emeritus, Akademik prof.dr. Vladimir Premec na FACE TV o Sabahudinu Hadžialiću, 15.11.2012.g.: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-KF1ZdM2L4o
[17] http://www.diogenpro.com/ i http://www.maxminus.com
[18] http://sabihadzi.weebly.com/knjizevnost_literature.html
[19] Uredništvo Jezičke tribine UKS: Mile Medić, urednik; Prof. dr Petar Milosavljević; Prof. dr Miloš Kovačević i Prof. dr Mihailo Šćepanović...dana 13.7.2011.g.

[20] http://www.bastabalkana.com/2011/07/pohvala-srpskom-jeziku-proglas-jezicke-tribine-uks/
[21] http://sabihadzi.weebly.com/inauguracija-prijema-u-uks-beograd-srbija-14102011.html
[22] „Kada je Hegelu – koji je filozofskim metodom “dokazao” da se planeti kreću u skladu s Keplerovim zakonima i dedukcijom došao do pozicije planeta, tvrdeći da nijedan planet ne može biti između Marsa i Jupitera, te da stoga mora biti sedam planeta – netko došao i rekao da činjenice govore protiv njega, njemački je filozof navodno odgovorio: “Tim gore po činjenice!”.“ Citat: http://blog.vecernji.hr/srecko-horvat/2009/05/02/o-blazenoj-nezainteresiranosti-hrvatskih-spisatelja/
[23] Daleko 1999.g. sam tokom predsjedavanja Skupštinom Saveza Novinara Bosne i Hercegovina bio optužen da sam izdajnik moga naroda i okarakterisan međunarodnim špijunom, ali i iz toga sam izašao čista obraza: http://sabihadzi.weebly.com/polemika-1999.html a itekako sam uvjeren da će to ibit i ovom prilikom uz nadu da imam podršku UKS-a.