уторак, 28. октобар 2014.

“Prosveta” na Sajmu knjiga 2014MAO CEDUNG – “MALA CRVENA KNJIŽICA”

   Iz štampe je upravo izašla “Mala crvena knjižica” Mao Cedunga, dugogodišnjeg partijskog i državnog lidera NR Kine. Izdavačko preduzeće”Prosveta” objavljuje je na pedesetogodišnjicu njenog prvog pojavljivanja u Kini i u čast NR Kine, koja je zemlja-gost ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu. Citati Mao Cedunga ( Mao Ce Tunga ) bili su nezaobilazno štivo za svakog Kineza, tokom Kulturne revolucije, surovog desetogodišnjeg perioda tokom koga je Mao drastičnim rezovima menjao kinesko društvo.    
   Poslednjih godina, međutim, u savremenoj Kini javnost, običan svet,. ali i partijski i državni lideri, sve su više mišljenja da bez Mao Cedunga i njegovih drastičnih mera ne bi mogla ni da se izgradi Kina kakva je danas – jedna od najvećih ekonomskih i političkih sila sveta. U skladu sa time je i citat, štampan uz predgovor Radosava Pušića, direktora Instituta Konfucije u Beogradu, u kome se iznosi Maovo proročanstvo, ispisano pre više od šezdeset godina: “Kada dođe 21.vek, 2001. godine, Kina će biti snažna, industrijski razvijena socijalistička zemlja”.
   Maovi citati deluju neverovatno aktuelno u sadašnjem vremenu, ali imaju i neku neobičnu svežinu.
   Pored “Male crvene knjižice”, “Prosveta” uoči Sajma knjiga objavljuje i srednjevekovni erotski roman “Prostirka za telesnu molitvu” Li Jua, studiju “Književna misao Kine – između drevnosti i Srednjeg veka”  ruskog sinologa Igora Liseviča, kao i 4. Broj časopisa “Književnost” posvećen književnosti NR Kine – priredio profesor Radosav Pušić.
   Knjige će biti izložene na “Prosvetinom” štandu na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu, u prstenu Hale 1.   


NOVI ROMAN JASMINE ANE

   Izdavačko preduzeće “Prosveta” upravo je objavilo novi roman Jasmine Ane “Poslednji tango u Kraljevu”. Roman je objavljen u obnovljenoj ediciji HIT, a ovo je dvanaesta knjiga popularne književnice, kolumnistkinje, TV voditeljke, čiju prvu knjigu je svojevremeno takođe objavila “Prosveta”.
   “Teško je verovati da je takvo vreme ikada postojalo. Bile su to raspusne, poslednje godine Titovog socijalizma. To vreme, pred raspad velike i moćne Brozove Jugoslavije, imalo je neponovljiv miris, ukus i boju”, prve su rečenice romana u kome Jasmina Ana govori o raspadu zemlje koje više nema a koju veoma kratko opisuje u posveti “ vreme kada smo mogli i smeli sve, vreme kada se živelo i disalo punog srca i široko raširenih pluća”. Roman govori o sudbini jedne generacije, a, kroz nju i o sudbini nas svih.

   Roman će biti izložen na “Prosvetinom” štandu na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu, u prstenu Hale 1, a autorka će na štandu potpisivati primerke knjige u petak 31. oktobra od 18.00 časova.   

ANDRIĆEVI NEPOZNATI ESEJI I MAOVA CRVENA KNJIŽICA

    Izdavačko preduzeće “Prosveta” na Sajmu knjiga iznenadila je srpsku čitalačku javnost knjigom potpuno nepoznatih eseja Ive Andrića o srpskim piscima, koju je priredila Andrićeva zadužbina, delom Živote Ivanovića o Vladimiru Putinu “Nova ruska reč Putin”, ali i “Maovom crvenom knjižicom” sa citatima pokojnog kineskog lidera, kome posmrtno raste popularnost u njegovoj zemlji. Među novim naslovima “Prosvete” je i studija Dragana Simeunovića “Nacija i globalizacija” sa predgovorom Vladete Jerotića, knjiga istoričara Novaka Jovanovića “Uvreda, bes i krv” o uticaju srpske štampe na sudbinu poslednjeg Obrenovića, ali i novi roman Jasmine Ane “Poslednji tango u Kraljevu”.
   “Prosveta” je uoči Sajma knjiga ove godine objavila ukupno 40 naslova, od kojih će verovatno glavno iznenađenje predstavljati knjiga našeg nobelovca, sa esejima o srpskim piscima, izbor Andrićeve zadužbine, koji se prvi put predstavlja čitalačkoj publici. Predgovor za knjigu napisao je profesor Radovan Vučković. Eseji Ive Andrića o Njegošu i Vuku objavljeni su u više mahova, ali 19 eseja u ovoj knjizi o Petru Kočiću, Simi Matavulju, Rastku Petroviću, Jovanu Skerliću, Vladimiru Ćoroviću, Simi Panduroviću, pa čak i o manje afirmisanim autorima, kao što su Gavro Vučković i Branko Mašić, do sada su bili skoro potpuno nepoznati široj čitalačkoj javnosti. Izdavačka kuća, koja u decembru obeležava 70-godišnjicu rada, ponosi se time što je početkom 1945. izdala prvo izdanje Andrićevog romana “Na Drini ćuprija”, a kasnije objavila na desetine hiljada primeraka dela našeg jedinog nobelovca.
       “Nova ruska reč Putin” je knjiga koja daje sve aspekte fenomena Putin, a iz štampe je izašla neposredno pred posetu ruskog predsednika Srbiji. “Nacija i globalizacija” razmatra posledice procesa globalizacije na prekrajanje međudržavnih granica, a “Uvreda, bes i krv” dokazuje da je na početku veka srpska štampa bila toliko moćna da od jednog vladara Aleksandra Obrenovića stvori “obrednu žrtvu”, na koju su svaljeni grehovi cele zajednice.
   Ekspert za kineski jezik i kulturu, profesor Radosav Pušić, direktor Instituta “Konfucije”, priredio je za “Prosvetu” četiri izdanja, u počast NR Kini: srednjevekovni kineski roman sa erotskom tematikom “Prostirka za telesnu molitvu” autora Li Jua, “Književna misao Kine – između drevnosti i Srednjeg veka” ruskog sinologa Igora Liseviča, “Maova crvena knjižica” sa citatima pokojnog komunističkog lidera, kao i specijalni broj časopisa “Književnost” posvećen književnosti Kine ( prevod Radosava Pušića ). Posebno interesantni za nove generacije u Srbiji su citati Mao Cedunga, koji  iznenađuju svojom savremenošću, iako je prošlo tačno 50 godina od izdavanja prve “Crvene knjižice”, nekad obavezne lektire svakog Kineza. Mao Cedungu, koga u Kini posmatraju kao sociološko-psihološki fenomen, trenutno naglo raste popularnost u toj zemlji, kod građana, ali i u krugovima političkog establišmenta, jer Kinezi sve više postaju svesni da bez Maoa ne bi imali Kinu kakva je danas.
   “Prosveta” je na sajmu izložila i “Izabrane i nove pesme” Dragana Dragojlovića, “U vrtovima duha” Ratka Adamovića (drugo izdanje), roman Branka Perića “Povratak pukovnika Kalamande”, “Mini priče” Dragutina Minića-Karla, “Varoške priče” i knjigu pesama “Odisej se nije vratio” Milisava Milenkovića, roman “Pogled u jedan život” Mare Krezdorn, srpske spisateljice koja živi u Italiji, “Jugoslavija na strmini Evrope” Vlade Strugara, dve knjige o Sarajevskom atentatu ( “Sarajevski Vidovdan 1914” Cvetka Popovića i “Sarajevo 1914 – Svedočenja” ) kao i  još nekoliko pesničkih i pripovedačkih knjiga.
   U novoj ediciji HIT objavljen je novi roman Jasmine Ane ”Poslednji tango u Kraljevu”, dramatična priča o sudbinama mladih pred raspad Jugoslavije, koja će sigurno izazvati interesovanje ljubitelja ove savremene autorke, ali i svojevrsne medijske ličnosti.
   Objavljena je i pedagoška studija Vukice Jović “Literarni talenti-aktuelan problem”, a biće izložen i poslednji (dvo)broj časopisa “Književnost”, posvećen u potpunosti Svetlani Velmar-Janković.
D.M.