петак, 24. октобар 2014.

„Čigoja štampa“ iz Beograda - Monografija „Eugen Verber

Eugen Verber, glumac, prevodilac, judaista

U izdanju izdavačke kuće „Čigoja štampa“ iz Beograda izašla je nova luksuzna Monografija „Eugen Verber, glumac, prevodilac, judaista“ iz pera novinarskog tandema Mirjane Belić-Koročkin-Davidović novinarke lista Politika  i Radivoja Davidovića publiciste iz Beograda kojima je ovo četvrta zajednička knjiga. Reč je o najvećem poznavaocu judaistike sa prostora bivše Jugoslavije i poznatom glumcu a posebno prevodiocu sa hebrejskog, aramejskog, jidiša i mađarskog jezika. Proslavio se knjigama Talmud (pet izdanja u tiražu od sto hiljada primeraka, poslednje u izdanju Litterisa iz Zagreba) Kršćanstvo prije Krista, Kumranski rukopisi iz pećina kraj Mrtvog mora, Sarajevska hagada, Kabala i njena simbolika, Biblijske priče, Uvod u jevrejsku veru i prevodima književnih i dramskih dela Sedam kćeri bez miraza, Mađioničar iz Lublina, Dibuk ,Venčanica i mnogim drugim. Bio je profesor za hebrejski jezik na fakultetima u Beogradu i Sarajevu, član Svetskog naučnog društva za jevrejske nauke, učesnik svetskih kiongersa hebraista i judaista (Oksford, Barselona, Amsterdam, Beč, Jeruslaim...) predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije i dobitnih mnogih nagrada među kojima su i nagrada Miloš Đurić za najbolji prevod knjige Kumranski rukopisi u 1983.godini.
Kao glumac idigrao je na stotine pozorišnih uloga u pozorištima u Nišu, Novom Sadu, Sarajevu, Banjaluci i Beogradskom dramskom pozorištu. Pamtimo ga po ulogama u filmovima Operacija Beograd, Varljivo leto, Valetr brani sarajevo, Zadah tela, Donator Veljka Bulajića  i mnogim drugim.
Monografija obima 308 strana je bogato ilustrovana kvalitenim fotografijama. Ima ih ukupno sto koje hronološki prate stvaralaštvo ove svestrane ličnosti čiji su život i delo u mnogočemu poučni i  inspirativni . Rezenzent knjige je književnik Filip David.

S poštovanjem,
Radivoje Davidović
Novinar i publicista
Beograd


Knjiga će biti predstavljena na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, štand Čigoja štampe, Hala 1