четвртак, 4. април 2013.

„RASKRŠĆE SVJETOVA“I dio – KUTIJA ŽIVOTA Sabahudin Hadžialić



Grafičko izdavačko preduzeće  „MostArt“, Beograd, Srbija
ISBN 978-86-84149-62-8


Sabahudin Hadžialić
                                        „RASKRŠĆE SVJETOVA“
I dio – KUTIJA ŽIVOTA
(trilogija)

Datum: 3.4.2013.
Broj: 4-63-2013
Str.: 1+3



DIOGEN pro kultura magazin vas poziva na predstavljanje prvog dijela trilogije, romana RASKRŠĆE SVJETOVA (I dio KUTIJA ŽIVOTA) književnika Sabahudina Hadžialića iz Sarajeva.
Predstavljanje romana će biti održano u prostoru Ambasade Republike Albanije u Sarajevu (Ul. Telali 19) u četvrtak, 18.4.2013.g. sa početkom u 19:00 sati.
Promotori:
Njegova ekselencija, Ambasador Republike Albanije u BiH,
gosp. Flamur Gashi
Akademik, professor emeritus, prof.dr. Vladimir Premec, Sarajevo
Zlata Žunić, arabiolog i turkolog, publicistkinja, Tuzla
Petar Lazić, književnika, Beograd
Samira Begman Karabeg, književnica iz Ciriha
Dragan Stojković, GIK MostArt, Beograd
Eneida Alibegović, promotorica – novinarka, Bugojno
Franjo Lučić, Travnik (čita izvode iz djela)
U programu učestvuje i Gudački ansambl Srednje muzičke škole iz Sarajeva

Izdvajamo iz recenzija:
Mešavina žanrova i pogleda na svet u „Kutiji života“ predstavlja pravu odiseju, kako za junake romana, tako i za čitaoce. Odiseja može biti (kao i ona Homerova) lutanje po nepoznatim predelima, kao usud ili kazna bogova. Odiseja može biti i tumaranje po zabitima sopstvene duše, kao kazna za pokušaj pronalaženja sebe. Kod junaka „Kutije života“ lutanje se odvija na oba nivoa. Da li će stići do cilja? Ko je uopšte govorio o cilju? Važno je putovanje, pa makar se pretvorilo u odiseju. A na tom putovanju čitaoci se zajedno sa junacima romana sudaraju sa najneverovatnijim pojavama i događajima, upravo onima kakve samo život može da konstruiše. Kada zalutamo taman toliko da ne vidimo izlaz, tražeći ono Nešto (pa makar to bila „kutija života) – uvek i neizostavno nalazimo sebe. U odiseji Hadžialićevih junaka, mnogi će čitoci imati priliku da pronađu sebe. Da li treba bilo šta više očekivati od jednog romana?!
Petar Lazić




         “…U fluidnoj pređi između jave i sna, na već iskustveno potvrđenim vrijednosnim sustavima vlastitog književnog opusa, satkan je poput mitske predodžbe o realnome svijetu, i posljednji roman Sabahudina Hadžialića „Kutija života“, prvi u najavljenoj trilogiji „Raskršće svjetova“, doimajući se kao pomak u neke nove prostore mašte i još neiskušane stvaralačke postupke, u kojima, uvijek iznova, prepoznajemo pisca trajno uronjena u aktualnu društvenu zbilju….Štivo koje imamo pred sobom je svojom strukturom i leksikom neobična mješavina žanrova u kojima Sabahudin Hadžialić smjelo žonglira živahnim i, nadasve, nepretencioznim stilom, eksperimentirajući sa specifičnim otklonom od standardiziranih kanona strukture romana, vješto preplićući  putopisnu reportažu sa mitološkim ornamentima i sagama, poeziju sa lekcijama iz historije i civilizacije, objektiviziranu stvarnost sa ontološkim poniranjem u najdublja, najapstraktnija i najzamršenija pitanja univerzalija. Junake koji prožimaju njegovo vlastito biće, pisac situira u vijekovima oblikovanom kolektivno nesvjesnom, ali i sasvim konkretnim historijskim istinama i zbivanjima na razmeđi svjetova, što se u svakom pojedincu projicira na neponovljiv i specifičan način, nikada ne remeteći zajedničku crtu svojevrsnog stereotipa.”

Zlata Žunić

“...Kutija života” je roman višeslojne strukture. Formalno gledano one su “svaka za sebe”. Kako su vremenski determinirane vredno ih je napomenuti kroz likove u pričama: Treća prića; čudni marcipani sreće – sestra Edith i gospodin Čengić; drugi sloj, dečaštvo i izrastanje Nenada – Mehrida u građanskom okruženju porodice u Sarajevu; treći plast, za koji slobodno moja malenkost ukazuje na pripovedačku briljantnost autora, jesu  Radon, Milijana - vidilica, Mokrun – sin bogatuna, Lalunina – žena vučica, hajduci, gusari i mnoštvo drugih likova u sprezi sa pokatkad nadnaravnom storijom, koji su fascinantni kroki osobnosti, rekao bih i za filmski sinopsis. Sabahudin Hadžialić neštedimice, i kroz ovu romanesknu formu, crtajući do u tančine karaktere likova, nesebično i umetničkom vizurom oblikuje vreme prošlo - vekove, sa osećajem mere. Njegova naracija je pitka, čitka, pitoresktna, stilistički neobremenjena redudantnim pasažima. Sva je ustreptala i nadahnuta , bez nedoumica. Tako da je ne smemo čitati ni kao kolaž, jer forma je u celosti zadovoljila kompleksnu storiju...”
Andrej Glišić (1944-2012)



Izdvajamo također šta su o djelu, između ostalog, naveli Akademik, professor emeritus, prof.dr. Vladimir Premec i Samira Begman Karabeg:
„Knjigu Sabahudina Hadžialića intenzivno čitam, i zadivljen sam dvostrukim tokom svijesti i majstorstvom pisanja. To struji u rasponu od slika običnog života do hermetičkog i neobičnog interteksta.“
Akademik, professor emeritus, prof.dr. Vladimir Premec

Metafora u Hadžialićevom „Raskršću svjetova“ je izuzetno snažna. Prateći glavnog junaka na putu od njegovog rodnog mjesta do mjesta njegove nakane, u opustošenoj duši čitaoca zatitrat će fatamorgana – privid nekog maglovitog sjećanja. Sve je ovdje i novo i prisno istovremeno.“
Samira Begman Karabeg

O autoru, Sabahudinu Hadžialiću:
Objavio 14  knjiga poezije i proze. (BiH, Francuska, Italija, Švicarska). Preveden na 15 svjetskih jezika. Zastupljen u antologijama poezije u svijetu i na prostoru Balkana.  Nagrađivani autor. Član krovnih udruženja/društava pisaca Jugoistočne Evrope. Uredio dvije antologije (poezije i aforizama).

Istaknuti samostalni umjetnik i freelance urednik DIOGEN pro kultura magazina i MaxMinus magazina uz uređivanje knjiga drugih autora.


U dodatku vam dostavljamo omot knjige, afišu  i fotografiju autora. Sve informacije o navedenom proznom djelu Sabahudina Hadžialića možete pronaći na: http://sabihadzi.weebly.com/bih-1842013.html .
Srdačan pozdrav,
PR DIOGEN pro kultura magazin
http://www.diogenpro.com