среда, 6. јун 2012.

Hrvatsko književno Društvo





Hrvatsko književno Društvo


CROATIAN WRITERS' ASSOCIATION



Poštovani članovi   Hrvatskog književnog Društva,


Zahvaljujemo Vam na suradnji tijekom pet godina djelovanja! Konkretne rezultate našeg zajedništva  možemo sabrati u slijedećem:

  • objavili smo 40-tak knjiga naših članova i 9 brojeva časopisa „Književno pero“;
  • održali smo 4 međunarodna festivala književnosti pod nazivom „Dani prijatelja knjige“ (na kojem je prošle godine sudjelovalo čak 70 književnika iz 7 zemalja);
  • organizirali smo manifestaciju  „Spomen na književnika Antu Zemljara“ na Pagu,
  • humantiranim akcijama pridonosimo tiskanjem posebnih izdanja: „Snjeguljica na dar“ - zbirka priča i pjesama u korist djece s posebnim potrebama, „Veseli vrtuljak“ dječja slikovnica s poezijom, te zajednička zbirka pjesama pod nazivom „Ljubav ti pjesmom darujem“ za liječenje djevojčice Gorane iz Zagreba;
  • godišnju književnu nagradu za članove Društva - „Književno pero“ dodjeljujemo za najbolja ostvarenja objavljena u nakladi HKD-a po kategorijama: poezije, romana, eseja, prijevoda, dječje poezije i prvijenca;
  • novosonovanu pjesničku nagradu „Josip Eugen Šeta“ pokrenuli smo kao anonimno natjecanje za neobjavljeni pjesnički rukopis - prvu je dobila Vanja Jambrović, mlada pjesnikinja iz Zagreba;
  • organizirali smo „Književne set-ove“ i druga događanja u Rijeci, s promocijama i druženjem naših članova, te suradnika Društva iz drugih grana umjetnosti (izložbe fotografija, izvorna glazba Istre i Makedonije, i sl.);
  • sudjelovali smo na brojnim književnim događanjima i promocijama ( u okviru PGŽ, a posebno grada Rijeke i Opatije, Crikvenice, Novog Vinodolskog i Fužina, te Zagreba i Istre, Beograda, Inđije, Maribora, Sarajeva, Mostara, Tetova, Kumanova, Skopja..)
  • istražili smo i prikazali riječku povijest u okviru ciklusa  Fiumanologije:„Rijeka za radoznale“ s nekoliko izdanja;
  • u sklopu književnog časopisa čuvali smo običaje i narječja našeg kraja pod nazivom „Blago iz škrinjice“...


Radovi za književne časopise u 2012

U 2012. godini HKD planira izdati 2 broja časopisa, posvećena Miroslavu Krleži i Anti Zemljaru.  Mole se članovi Društva da uredništvu na odabir pošalju svoje osvrte i eseje o ovim književnim velikanima, ali i druge svoje radove.  U časopise se uvodi i rubrika radova na engleskom jeziku. Molimo da sve priloge dostavite što je moguće prije istovremeno na obje  e- adrese:


Imenovanja

Na izvanrednoj skupštini Društva održanoj tijekom ožujka, g. Ernie Gigante-Dešković je prenio dužnost Tajnika uglednom slavistu, književniku i prevoditelju iz Zagreba, g. Fikretu Cacanu. Obojici se iskreno zahvaljujemo! Ernie Gigante-Dešković ostaje urednikom književnih edicija.

Na prijedlog Vijeća, Društvo je također prihvatilo da se uvedu poslovi  administrativnog tajnika za komunikaciju s članstvom, suradnju s institucijama i vođenje financija,  što je preuzela gđa Nela Čop, poslovna savjetnica i članica iz Rijeke: hkd.nela@gmail.com i mob.0911517529

Organizacija i koordinacija događanja putem sekcija:

Skupština Društva je prihvatila da se oformi:

  • sekcija HKD-a za organizaciju književnih i pjesničkih događanja u okviru RH te pratećih manifestacija na lokalnoj razini, na čelu s g. Damirom Marasom  (kontaktirati ga možete na: marasdamir@yahoo.com i mob. 091-2009817);

  • sekcija HKD-a za organizaciju događanja s međunarodnim karakterom, koju vodi predsjednik  Društva V.Orlić (kontakt:  valerio.or@gmail.com i mob. 098-1817012).

 Nova izdanja

U narednom razdoblju prioritet će imati kvaliteta tiskanih izdanja u odnosu na kvantitetu. Članovi Društva koji budu željeli izdati svoje knjige, proći će selekciju Vijeća i moći će izabrati suradnike u okrilju HKD-a tijekom procesa pripreme, uređivanja i izdavanja djela, uz povoljne cijene stručnih usluga. S tim u vezi, pripremit ćemo vam zaseban dopis s konkretnim informacijama.

Članstvo

Vijeće kontinuirano prima zahtjeve za prijem novih članova, kao i za promaknuća iz pričuvnog u redovno članstvo.

Molimo da obavijestite sve zainteresirane osobe koji su književni stvaratelji, bez obzira da li imaju objavljena djela ili neobjavljene rukopise, da mogu postati članovi Društva i svojim sudjelovanjem u radu Društva, te suradnjom s renomiranim književnicima,  pridonositi temeljnim ciljevima Društva i ostvariti svoj željeni napredak.

Članarine

Članarina ostaje 100 kn za godinu dana članstva, do daljnjega. U privitku ovog dopisa dostavljamo obrazac ispravno popunjene uplatnice za članove iz Hrvatske. Ponekad se, naime, iz bankovnih izvoda ne vidi tko je uplatitelj stoga vas molimo da OBAVEZNO pod rubrikom: „poziv na broj“ upišete svoj OIB  po kojem možemo pouzdano utvrditi tko je uplatio novac, a u opisu svrhe plaćanja dodatno navedite „Članarina - ime , prezime“.

Članovi iz drugih zemalja uplaćuju članarinu bankovnom doznakom na račun HKD.

Molimo sve članove da uplate članarinu u roku od mjesec dana od ove obavijesti.

Isto tako, svim članovima koji su uplatili članarinu zahvaljujemo na ispunjenoj obvezi!


Program donacija

Temelj rada HKD-a kao udruge građana je sudjelovanje svih osoba s vlastitim sredstvima u različitim aktivnostima.

Iako svi članovi Društva volontiraju te sami plaćaju sve troškove (čak su i međunarodni gosti Društva su-financirali manifestacije),  Grad Rijeka i Županija - zbog osiromašenja budžeta - ne sudjeluju u financiranju Društva, a drugi sponzori zasad nisu izvjesni.

Stoga je Skupština odlučila da se prihvati financiranje Društva kroz dobrovoljne priloge (donacije),  ovisno o mogućnostima i željama svakog pojedinca ili tvrtke (bez oglasa).

Dobrovoljne priloge  HKD-u mogu uputiti članovi, ali i ne-članovi, odnosno prijatelji Društva.
Donacije mogu biti jednokratne ili mjesečne.

Povoljna je okolnost da su svi uplatitelji donacija oslobođeni  poreza po poreznoj prijavi krajem godine u Hrvatskoj. To znači da država svakom uplatitelju donacije iz RH refundira ova sredstva, a time se zapravo indirektno uključuje u financiranje rada našeg Društva, čime se ispunjava svrha dobrovoljnog priloga.

Stoga molimo članove i prijatelje Društva koji se žele uključiti u program donacija, da ispune posebnu uplatnicu za ove svrhe i obavezno naznače u Pozivu na broj: OIB, a u opisu svrhe plaćanja: „Donacija, ime, prezime“. (Napomena: kod donacija uplaćujete iznos koji vi želite.)

Ispravno popunjavanje uplatnica za donacije prikazano je u privitku.


Komunikacija

Zbog velikog broja članova i ubrzanja komunikacije, molimo da koristite elektronsku poštu za korespondenciju:

ili valerio.or@gmail.com           (Valerio Orlić)
liburnija@hotmail.com               (Ernie Gigante Dešković)
marasdamir@yahoo.com          (Damir Maras)
hkd.nela@gmail.com                   (Nela Čop)

na koju ćemo rado primiti sve vaše dopise, prijedloge i inicijative.

Srdačno Vas pozdravljamo te ostajemo s poštovanjem,
Rijeka   05.06. 2012.     
"'Hrvatsko književno Društvo''
            Predsjednik Valerio Orlić