уторак, 28. октобар 2014.

“Prosveta” na Sajmu knjiga 2014MAO CEDUNG – “MALA CRVENA KNJIŽICA”

   Iz štampe je upravo izašla “Mala crvena knjižica” Mao Cedunga, dugogodišnjeg partijskog i državnog lidera NR Kine. Izdavačko preduzeće”Prosveta” objavljuje je na pedesetogodišnjicu njenog prvog pojavljivanja u Kini i u čast NR Kine, koja je zemlja-gost ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu. Citati Mao Cedunga ( Mao Ce Tunga ) bili su nezaobilazno štivo za svakog Kineza, tokom Kulturne revolucije, surovog desetogodišnjeg perioda tokom koga je Mao drastičnim rezovima menjao kinesko društvo.    
   Poslednjih godina, međutim, u savremenoj Kini javnost, običan svet,. ali i partijski i državni lideri, sve su više mišljenja da bez Mao Cedunga i njegovih drastičnih mera ne bi mogla ni da se izgradi Kina kakva je danas – jedna od najvećih ekonomskih i političkih sila sveta. U skladu sa time je i citat, štampan uz predgovor Radosava Pušića, direktora Instituta Konfucije u Beogradu, u kome se iznosi Maovo proročanstvo, ispisano pre više od šezdeset godina: “Kada dođe 21.vek, 2001. godine, Kina će biti snažna, industrijski razvijena socijalistička zemlja”.
   Maovi citati deluju neverovatno aktuelno u sadašnjem vremenu, ali imaju i neku neobičnu svežinu.
   Pored “Male crvene knjižice”, “Prosveta” uoči Sajma knjiga objavljuje i srednjevekovni erotski roman “Prostirka za telesnu molitvu” Li Jua, studiju “Književna misao Kine – između drevnosti i Srednjeg veka”  ruskog sinologa Igora Liseviča, kao i 4. Broj časopisa “Književnost” posvećen književnosti NR Kine – priredio profesor Radosav Pušić.
   Knjige će biti izložene na “Prosvetinom” štandu na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu, u prstenu Hale 1.   


NOVI ROMAN JASMINE ANE

   Izdavačko preduzeće “Prosveta” upravo je objavilo novi roman Jasmine Ane “Poslednji tango u Kraljevu”. Roman je objavljen u obnovljenoj ediciji HIT, a ovo je dvanaesta knjiga popularne književnice, kolumnistkinje, TV voditeljke, čiju prvu knjigu je svojevremeno takođe objavila “Prosveta”.
   “Teško je verovati da je takvo vreme ikada postojalo. Bile su to raspusne, poslednje godine Titovog socijalizma. To vreme, pred raspad velike i moćne Brozove Jugoslavije, imalo je neponovljiv miris, ukus i boju”, prve su rečenice romana u kome Jasmina Ana govori o raspadu zemlje koje više nema a koju veoma kratko opisuje u posveti “ vreme kada smo mogli i smeli sve, vreme kada se živelo i disalo punog srca i široko raširenih pluća”. Roman govori o sudbini jedne generacije, a, kroz nju i o sudbini nas svih.

   Roman će biti izložen na “Prosvetinom” štandu na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu, u prstenu Hale 1, a autorka će na štandu potpisivati primerke knjige u petak 31. oktobra od 18.00 časova.   

ANDRIĆEVI NEPOZNATI ESEJI I MAOVA CRVENA KNJIŽICA

    Izdavačko preduzeće “Prosveta” na Sajmu knjiga iznenadila je srpsku čitalačku javnost knjigom potpuno nepoznatih eseja Ive Andrića o srpskim piscima, koju je priredila Andrićeva zadužbina, delom Živote Ivanovića o Vladimiru Putinu “Nova ruska reč Putin”, ali i “Maovom crvenom knjižicom” sa citatima pokojnog kineskog lidera, kome posmrtno raste popularnost u njegovoj zemlji. Među novim naslovima “Prosvete” je i studija Dragana Simeunovića “Nacija i globalizacija” sa predgovorom Vladete Jerotića, knjiga istoričara Novaka Jovanovića “Uvreda, bes i krv” o uticaju srpske štampe na sudbinu poslednjeg Obrenovića, ali i novi roman Jasmine Ane “Poslednji tango u Kraljevu”.
   “Prosveta” je uoči Sajma knjiga ove godine objavila ukupno 40 naslova, od kojih će verovatno glavno iznenađenje predstavljati knjiga našeg nobelovca, sa esejima o srpskim piscima, izbor Andrićeve zadužbine, koji se prvi put predstavlja čitalačkoj publici. Predgovor za knjigu napisao je profesor Radovan Vučković. Eseji Ive Andrića o Njegošu i Vuku objavljeni su u više mahova, ali 19 eseja u ovoj knjizi o Petru Kočiću, Simi Matavulju, Rastku Petroviću, Jovanu Skerliću, Vladimiru Ćoroviću, Simi Panduroviću, pa čak i o manje afirmisanim autorima, kao što su Gavro Vučković i Branko Mašić, do sada su bili skoro potpuno nepoznati široj čitalačkoj javnosti. Izdavačka kuća, koja u decembru obeležava 70-godišnjicu rada, ponosi se time što je početkom 1945. izdala prvo izdanje Andrićevog romana “Na Drini ćuprija”, a kasnije objavila na desetine hiljada primeraka dela našeg jedinog nobelovca.
       “Nova ruska reč Putin” je knjiga koja daje sve aspekte fenomena Putin, a iz štampe je izašla neposredno pred posetu ruskog predsednika Srbiji. “Nacija i globalizacija” razmatra posledice procesa globalizacije na prekrajanje međudržavnih granica, a “Uvreda, bes i krv” dokazuje da je na početku veka srpska štampa bila toliko moćna da od jednog vladara Aleksandra Obrenovića stvori “obrednu žrtvu”, na koju su svaljeni grehovi cele zajednice.
   Ekspert za kineski jezik i kulturu, profesor Radosav Pušić, direktor Instituta “Konfucije”, priredio je za “Prosvetu” četiri izdanja, u počast NR Kini: srednjevekovni kineski roman sa erotskom tematikom “Prostirka za telesnu molitvu” autora Li Jua, “Književna misao Kine – između drevnosti i Srednjeg veka” ruskog sinologa Igora Liseviča, “Maova crvena knjižica” sa citatima pokojnog komunističkog lidera, kao i specijalni broj časopisa “Književnost” posvećen književnosti Kine ( prevod Radosava Pušića ). Posebno interesantni za nove generacije u Srbiji su citati Mao Cedunga, koji  iznenađuju svojom savremenošću, iako je prošlo tačno 50 godina od izdavanja prve “Crvene knjižice”, nekad obavezne lektire svakog Kineza. Mao Cedungu, koga u Kini posmatraju kao sociološko-psihološki fenomen, trenutno naglo raste popularnost u toj zemlji, kod građana, ali i u krugovima političkog establišmenta, jer Kinezi sve više postaju svesni da bez Maoa ne bi imali Kinu kakva je danas.
   “Prosveta” je na sajmu izložila i “Izabrane i nove pesme” Dragana Dragojlovića, “U vrtovima duha” Ratka Adamovića (drugo izdanje), roman Branka Perića “Povratak pukovnika Kalamande”, “Mini priče” Dragutina Minića-Karla, “Varoške priče” i knjigu pesama “Odisej se nije vratio” Milisava Milenkovića, roman “Pogled u jedan život” Mare Krezdorn, srpske spisateljice koja živi u Italiji, “Jugoslavija na strmini Evrope” Vlade Strugara, dve knjige o Sarajevskom atentatu ( “Sarajevski Vidovdan 1914” Cvetka Popovića i “Sarajevo 1914 – Svedočenja” ) kao i  još nekoliko pesničkih i pripovedačkih knjiga.
   U novoj ediciji HIT objavljen je novi roman Jasmine Ane ”Poslednji tango u Kraljevu”, dramatična priča o sudbinama mladih pred raspad Jugoslavije, koja će sigurno izazvati interesovanje ljubitelja ove savremene autorke, ali i svojevrsne medijske ličnosti.
   Objavljena je i pedagoška studija Vukice Jović “Literarni talenti-aktuelan problem”, a biće izložen i poslednji (dvo)broj časopisa “Književnost”, posvećen u potpunosti Svetlani Velmar-Janković.
D.M. 

Izašla nova knjiga pesama Miloša Ristića


Milos-Ristic---Raspadnik-(korice)Kritičar Miloš Ristić o pesniku Milošu Ristiću:
Peta zbirka poezije Miloša Ristića, RASPADNIK, objavljena je krajem oktobra 2014.godine. U pitanju je knjiga (106) pesama o raspadanju individue, pojedinca, pesničkog ,,ja“ sa jedne, i raspadanju društva, naroda, države, naciona, pesničkog ,,mi“, ,,vi“, ,,oni“, sa druge strane. Fizičko, psihičko, socijalno, duhovno, moralno, intelektualno, i svako drugo raspadanje okosnica je pesama koje nisu podeljene u cikluse već predstavljaju jedan anticiklus, zapravo urbanu poemu koja se raspada. ,,Raspadnik“ je koegzistentan pojmu ,,odmetnik“ ali je i opozit pojmu ,,rasadnik“-a, u širem idejnom i društvenom kontekstu. Knjigu je objavilo izdavačko društvo PRESING iz Mladenovca, kao i svih 6 od ukupno 7 knjiga Miloša Ristića. Urednik izdanja je Predrag Milojević, tiraž 100 primeraka. Stihovi su često predugački i nepovezani prividno, lascivni i banalni na prvi pogled. Nespojivo se grana u spojivo, celine se razdvajaju, fragmentarnosti umrežavaju, prepliću realizam i nadrealizam, čistota i blud. Logička i značenjska prenatrpanost sudara se pak sa izuzetno kraćim pesmama od po samo nekoliko stihova čineći i raspad forme i stila, odnosno nesklad između forme i značenja. Taj nesklad, raspad, kontradiktornost – življenja, mišljenja, postupanja, stvaranja, politike, istorije, građanstva, ljubavi – motivaciona je podloga RASPADNIK-a . . . Pre svega, u fokusu je socijalna poezija koja se katkada graniči sa sociopatijom, psihopatijom, u isto vreme i homeopatijom, defetizmom i depresijom, u krajnjem zbiru jednom izvrnutom ili obrnutom, buntovnom kalokagatijom, pri tom ne hoteći biti ,,sa one strane“ dobra i zla, niti biti ovoga drugoga ,,cveće“. Ta urbana, uvrnuta kalokagatija, predstavlja sklad ružnog i dobrog, ili, pak, spoj pokvarenosti i lepote. Defekt u svakom slučaju postoji i on je efekt i ekstrakt življenja, istine i neminovnosti . . .
Knjiga se može naručiti po ceni od 500 dinara uključujući poštanske troškove.

петак, 24. октобар 2014.

„Čigoja štampa“ iz Beograda - Monografija „Eugen Verber

Eugen Verber, glumac, prevodilac, judaista

U izdanju izdavačke kuće „Čigoja štampa“ iz Beograda izašla je nova luksuzna Monografija „Eugen Verber, glumac, prevodilac, judaista“ iz pera novinarskog tandema Mirjane Belić-Koročkin-Davidović novinarke lista Politika  i Radivoja Davidovića publiciste iz Beograda kojima je ovo četvrta zajednička knjiga. Reč je o najvećem poznavaocu judaistike sa prostora bivše Jugoslavije i poznatom glumcu a posebno prevodiocu sa hebrejskog, aramejskog, jidiša i mađarskog jezika. Proslavio se knjigama Talmud (pet izdanja u tiražu od sto hiljada primeraka, poslednje u izdanju Litterisa iz Zagreba) Kršćanstvo prije Krista, Kumranski rukopisi iz pećina kraj Mrtvog mora, Sarajevska hagada, Kabala i njena simbolika, Biblijske priče, Uvod u jevrejsku veru i prevodima književnih i dramskih dela Sedam kćeri bez miraza, Mađioničar iz Lublina, Dibuk ,Venčanica i mnogim drugim. Bio je profesor za hebrejski jezik na fakultetima u Beogradu i Sarajevu, član Svetskog naučnog društva za jevrejske nauke, učesnik svetskih kiongersa hebraista i judaista (Oksford, Barselona, Amsterdam, Beč, Jeruslaim...) predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije i dobitnih mnogih nagrada među kojima su i nagrada Miloš Đurić za najbolji prevod knjige Kumranski rukopisi u 1983.godini.
Kao glumac idigrao je na stotine pozorišnih uloga u pozorištima u Nišu, Novom Sadu, Sarajevu, Banjaluci i Beogradskom dramskom pozorištu. Pamtimo ga po ulogama u filmovima Operacija Beograd, Varljivo leto, Valetr brani sarajevo, Zadah tela, Donator Veljka Bulajića  i mnogim drugim.
Monografija obima 308 strana je bogato ilustrovana kvalitenim fotografijama. Ima ih ukupno sto koje hronološki prate stvaralaštvo ove svestrane ličnosti čiji su život i delo u mnogočemu poučni i  inspirativni . Rezenzent knjige je književnik Filip David.

S poštovanjem,
Radivoje Davidović
Novinar i publicista
Beograd


Knjiga će biti predstavljena na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, štand Čigoja štampe, Hala 1

недеља, 19. октобар 2014.

ПРОСВЕТА НА САЈМУ КЊИГА 2014.

http://www.prosveta.rs/


ПРОСВЕТА НА САЈМУ КЊИГА 2014.

( Штанд „Просвете“  налази се у Хали 1 - штанд бр. 1303 )

САЛА „СЛОБОДАН СЕЛЕНИЋ“
Понедељак, 27. 10.
10-11  ПРОСВЕТА – Заједничка издања „Анисије“ и „Просвете“: Радомир Андрић „Слагалица“, Димитрије Калезић „У заједници светих“, Милоје Поповић „Твит Милојко“, Анисија Цреповић „Ја, Анисија“ и „Пошаст витезова“; учествују: Димитрије Калезић, Радомир Андрић, Милоје Поповић, Славица Благојевић и аутори.


Среда, 29. 10.
13-13.45  ПРОСВЕТА – Милисав Миленковић: „Одисеј се није вратио“ и „Варошке приче“, учествују: Радомир Андрић, Мићо Цвијетић, Марко Недић, Драгољуб Стојиљковић; чита Лепомир Ивковић.
 17-17.45  ПРОСВЕТА – Нова издања: Бранко Перић „Повратак пуковника Каламанде“, Мара Крездорн „Поглед у један живот“, Ратко Ђуришић „Смрт као преводилац са енглеског“; учествују: Ранко Павловић, Душица Кнежевић, Драган Миленковић и аутори.

ПРОМОТИВНИ ПРОСТОР „АРЕНА“ (Хала 1)

Понедељак, 27. 10.
14-15.30  ВУКОВА ЗАДУЖБИНА – Представљање завршних томова Сабраних дела Вука Стеф. Караџића („Преписка“ XIII и други том треће књиге „О језику и књижевности“, суиздавач „Просвета“) и књиге „Mündliches Volksgut der Serben“ („Српска усмена народна баштина“, 1787–1864–2014, суиздавач Чигоја штампа) — Учествују: Миодраг Матицки, Бошко Сувајџић, Александар Милановић, Љубица Наранчић, Мина Ђурић, Милијана Симоновић, Анете Ђуровић, Жарко Чигоја, Драган Миленковић, Дејан Ристић и Младен Весковић

Четвртак, 30. 10.

17-17.45  ПРОСВЕТА – Нове књиге Вукице Јовић, Зорице Бајин Ђукановић и Русије Маринковић, учествују: Мишо Дошлић, Драган Миленковић и аутори
Петак, 31.10.
14-14,45 ПРОСВЕТА – Промоција књиге „О српским писцима“ аутора Иве Андрића, учествују Радован Вучковић, Драган Драгојловић, Жанета Ђукић Перишић и Драган Миленковић.

Субота, 01. 11.

16-16.45  ПРОСВЕТА –Представљање романа „Фолирања“ Весне Сурчулије и потписивање књига, учествују: Миломир Краговић, Александар Ђуришић, Тијана Бајић.

ПРОГРАМИ НА ШТАНДОВИМА
Хала 1  штанд бр. 1303

Среда, 29.10.
18-19  ПРОСВЕТА – Представљање књиге Небојше Лазића „Опраштање“.

Четвртак, 30.10.
18-19  Просвета – Представљање и потписивање романа „Лелек звона“ Велибора Лазаревића.

Петак, 31.10.
18-19 ПРОСВЕТА – Јасмина Ана потписује књигу „Последњи танго у Краљеву“.


http://www.prosveta.rs/