понедељак, 25. јун 2012.

Hrvatskog književnog društva - Rijeka

OBAVIJEST   I   POZIV
SVIM ČLANOVIMA

Hrvatskog  književnog  društva - Rijeka                 U organizaciji članica Hrvatskog književnog društva Rijeka i Makedonskog kulturnog društva "ILINDEN" održati će se posebno nježno druženje:"POETSKE PORUKE LJUBAVI"

- u prostorijama MKD "Ilinden" u Rijeci, Matačićeva ulica br. 5 (pored riječke tržnice)
- u petak, 29.06.2012. godine
- u 20 sati.

                Molimo sve članice koje žele učestvovati u programu, da najkasnije do srijede 27.06.2012. g. dostave 3-5 pjesama ili kraći prozni tekst suptilnog ljubavnog sadržaja, koji će se govoriti odnosno čitati po dogovoru s organizatorom večeri.

                Također molimo sve članice koje to žele da donesu nekoliko primjeraka svojih djela (knjige, umjetničke radove, rukotvorine...) za prigodnu izložbu s temom ljubavi.

                S veseljem pozivamo poštovane članove Hrvatskog književnog društva
da svojim prisustvom i bodrenjem oplemene ovo zajedničko večernje poetsko druženje.

                Dođite, bit će nam lijepo.....


Nela Čop
091-15 17 529

среда, 06. јун 2012.

Hrvatsko književno Društvo

Hrvatsko književno Društvo


CROATIAN WRITERS' ASSOCIATIONPoštovani članovi   Hrvatskog književnog Društva,


Zahvaljujemo Vam na suradnji tijekom pet godina djelovanja! Konkretne rezultate našeg zajedništva  možemo sabrati u slijedećem:

 • objavili smo 40-tak knjiga naših članova i 9 brojeva časopisa „Književno pero“;
 • održali smo 4 međunarodna festivala književnosti pod nazivom „Dani prijatelja knjige“ (na kojem je prošle godine sudjelovalo čak 70 književnika iz 7 zemalja);
 • organizirali smo manifestaciju  „Spomen na književnika Antu Zemljara“ na Pagu,
 • humantiranim akcijama pridonosimo tiskanjem posebnih izdanja: „Snjeguljica na dar“ - zbirka priča i pjesama u korist djece s posebnim potrebama, „Veseli vrtuljak“ dječja slikovnica s poezijom, te zajednička zbirka pjesama pod nazivom „Ljubav ti pjesmom darujem“ za liječenje djevojčice Gorane iz Zagreba;
 • godišnju književnu nagradu za članove Društva - „Književno pero“ dodjeljujemo za najbolja ostvarenja objavljena u nakladi HKD-a po kategorijama: poezije, romana, eseja, prijevoda, dječje poezije i prvijenca;
 • novosonovanu pjesničku nagradu „Josip Eugen Šeta“ pokrenuli smo kao anonimno natjecanje za neobjavljeni pjesnički rukopis - prvu je dobila Vanja Jambrović, mlada pjesnikinja iz Zagreba;
 • organizirali smo „Književne set-ove“ i druga događanja u Rijeci, s promocijama i druženjem naših članova, te suradnika Društva iz drugih grana umjetnosti (izložbe fotografija, izvorna glazba Istre i Makedonije, i sl.);
 • sudjelovali smo na brojnim književnim događanjima i promocijama ( u okviru PGŽ, a posebno grada Rijeke i Opatije, Crikvenice, Novog Vinodolskog i Fužina, te Zagreba i Istre, Beograda, Inđije, Maribora, Sarajeva, Mostara, Tetova, Kumanova, Skopja..)
 • istražili smo i prikazali riječku povijest u okviru ciklusa  Fiumanologije:„Rijeka za radoznale“ s nekoliko izdanja;
 • u sklopu književnog časopisa čuvali smo običaje i narječja našeg kraja pod nazivom „Blago iz škrinjice“...


Radovi za književne časopise u 2012

U 2012. godini HKD planira izdati 2 broja časopisa, posvećena Miroslavu Krleži i Anti Zemljaru.  Mole se članovi Društva da uredništvu na odabir pošalju svoje osvrte i eseje o ovim književnim velikanima, ali i druge svoje radove.  U časopise se uvodi i rubrika radova na engleskom jeziku. Molimo da sve priloge dostavite što je moguće prije istovremeno na obje  e- adrese:


Imenovanja

Na izvanrednoj skupštini Društva održanoj tijekom ožujka, g. Ernie Gigante-Dešković je prenio dužnost Tajnika uglednom slavistu, književniku i prevoditelju iz Zagreba, g. Fikretu Cacanu. Obojici se iskreno zahvaljujemo! Ernie Gigante-Dešković ostaje urednikom književnih edicija.

Na prijedlog Vijeća, Društvo je također prihvatilo da se uvedu poslovi  administrativnog tajnika za komunikaciju s članstvom, suradnju s institucijama i vođenje financija,  što je preuzela gđa Nela Čop, poslovna savjetnica i članica iz Rijeke: hkd.nela@gmail.com i mob.0911517529

Organizacija i koordinacija događanja putem sekcija:

Skupština Društva je prihvatila da se oformi:

 • sekcija HKD-a za organizaciju književnih i pjesničkih događanja u okviru RH te pratećih manifestacija na lokalnoj razini, na čelu s g. Damirom Marasom  (kontaktirati ga možete na: marasdamir@yahoo.com i mob. 091-2009817);

 • sekcija HKD-a za organizaciju događanja s međunarodnim karakterom, koju vodi predsjednik  Društva V.Orlić (kontakt:  valerio.or@gmail.com i mob. 098-1817012).

 Nova izdanja

U narednom razdoblju prioritet će imati kvaliteta tiskanih izdanja u odnosu na kvantitetu. Članovi Društva koji budu željeli izdati svoje knjige, proći će selekciju Vijeća i moći će izabrati suradnike u okrilju HKD-a tijekom procesa pripreme, uređivanja i izdavanja djela, uz povoljne cijene stručnih usluga. S tim u vezi, pripremit ćemo vam zaseban dopis s konkretnim informacijama.

Članstvo

Vijeće kontinuirano prima zahtjeve za prijem novih članova, kao i za promaknuća iz pričuvnog u redovno članstvo.

Molimo da obavijestite sve zainteresirane osobe koji su književni stvaratelji, bez obzira da li imaju objavljena djela ili neobjavljene rukopise, da mogu postati članovi Društva i svojim sudjelovanjem u radu Društva, te suradnjom s renomiranim književnicima,  pridonositi temeljnim ciljevima Društva i ostvariti svoj željeni napredak.

Članarine

Članarina ostaje 100 kn za godinu dana članstva, do daljnjega. U privitku ovog dopisa dostavljamo obrazac ispravno popunjene uplatnice za članove iz Hrvatske. Ponekad se, naime, iz bankovnih izvoda ne vidi tko je uplatitelj stoga vas molimo da OBAVEZNO pod rubrikom: „poziv na broj“ upišete svoj OIB  po kojem možemo pouzdano utvrditi tko je uplatio novac, a u opisu svrhe plaćanja dodatno navedite „Članarina - ime , prezime“.

Članovi iz drugih zemalja uplaćuju članarinu bankovnom doznakom na račun HKD.

Molimo sve članove da uplate članarinu u roku od mjesec dana od ove obavijesti.

Isto tako, svim članovima koji su uplatili članarinu zahvaljujemo na ispunjenoj obvezi!


Program donacija

Temelj rada HKD-a kao udruge građana je sudjelovanje svih osoba s vlastitim sredstvima u različitim aktivnostima.

Iako svi članovi Društva volontiraju te sami plaćaju sve troškove (čak su i međunarodni gosti Društva su-financirali manifestacije),  Grad Rijeka i Županija - zbog osiromašenja budžeta - ne sudjeluju u financiranju Društva, a drugi sponzori zasad nisu izvjesni.

Stoga je Skupština odlučila da se prihvati financiranje Društva kroz dobrovoljne priloge (donacije),  ovisno o mogućnostima i željama svakog pojedinca ili tvrtke (bez oglasa).

Dobrovoljne priloge  HKD-u mogu uputiti članovi, ali i ne-članovi, odnosno prijatelji Društva.
Donacije mogu biti jednokratne ili mjesečne.

Povoljna je okolnost da su svi uplatitelji donacija oslobođeni  poreza po poreznoj prijavi krajem godine u Hrvatskoj. To znači da država svakom uplatitelju donacije iz RH refundira ova sredstva, a time se zapravo indirektno uključuje u financiranje rada našeg Društva, čime se ispunjava svrha dobrovoljnog priloga.

Stoga molimo članove i prijatelje Društva koji se žele uključiti u program donacija, da ispune posebnu uplatnicu za ove svrhe i obavezno naznače u Pozivu na broj: OIB, a u opisu svrhe plaćanja: „Donacija, ime, prezime“. (Napomena: kod donacija uplaćujete iznos koji vi želite.)

Ispravno popunjavanje uplatnica za donacije prikazano je u privitku.


Komunikacija

Zbog velikog broja članova i ubrzanja komunikacije, molimo da koristite elektronsku poštu za korespondenciju:

ili valerio.or@gmail.com           (Valerio Orlić)
liburnija@hotmail.com               (Ernie Gigante Dešković)
marasdamir@yahoo.com          (Damir Maras)
hkd.nela@gmail.com                   (Nela Čop)

na koju ćemo rado primiti sve vaše dopise, prijedloge i inicijative.

Srdačno Vas pozdravljamo te ostajemo s poštovanjem,
Rijeka   05.06. 2012.     
"'Hrvatsko književno Društvo''
            Predsjednik Valerio Orlić